Ada vår ultimata Queen!

28 Feb 2020 - 2 minuters läsning

Visste du att det första datorprogrammet skrevs redan på 1800-talet (mellan 1842 och 1843 för att vara exakt)? Kvinnan som skrev programmet var Ada Lovelace. Hennes största passion var siffror, till den grad att hon fick smeknamnet “Nummertjuserskan” (Enchantress of Numbers).

Förutom att hon kunde flera olika språk flytande hade hon en fantastisk förmåga uttrycka sig på ett tydligt och tilltalande sätt. Utifrån sitt intresse för maskiner hade hon blivit vän med en av tidens största matematiker, Charles Babbage, vars ritningar lade grunden till den moderna datorn. Båda två såg hans uppfinning, Analysmaskinen, som något hela världen borde se och höra talas om. Att hon var tre-barns mamma skulle inte hindra henne från att ta del av den industriella revolutionen! 

Ada hade livlig fantasi och en stor fascination för fåglar och deras flygförmåga (hon kallade läran “flygologi” redan som barn). Hennes mest spektakulära vision var att bygga en flygande häst driven av ånga! För Ada var siffror mer än bara nummer. De formler hon skrev blev i hennes ögon som flygande älvor - kanske var det därför hon hade förmågan att tänka utanför boxen och t om förutse att vi i framtiden skulle komma att jobba med AI.

Adas kreativa koppling till maskiner gjorde att hon också gick under det magiska smeknamnet “Fru Älva”. Ada var kreativ, uppfinningsrik, bra på kommunikation och tekniskt intresserad - allt detta är egenskaper som vi värderar högt på QueensLab. Så vill vi också jobba! Vi ser Ada som vår ultimata Queen, och vi har burit med oss hennes porträtt sedan starten. Alla som jobbar på QueensLab har en egen krona som används som signatur - nu är det dags att även Ada får en!

Name

Skriven av

Lotta Gergils Aston