PWA - Vad är det för något?

31 Oct 2019 - 5 minuters läsning

Vad är egentligen en PWA?

PWA står för Progressive Web Application, ett begrepp som kan vara mycket användbart att lägga på minnet. En PWA kan ses som en effektiv brygga mellan app-världen och webben. Detta är en ny mjukvaruutvecklingsteknik, en korsning mellan vanliga webbsidor och mobila applikationer. vilket gör det möjligt att installera webbappar på telefonen.

Enkelt förklarat: PWA är kort och gott det det bästa från webben korsat med det bästa från app-världen.

En användare kan då alltså besöka en vanlig hemsida (som också har utvecklat en PWA version), spara den till skrivbordet genom att trycka på nedladdningsikonen i webbläsaren, och - vips - så har man sin första webbapp sparad på telefonens skrivbord, precis som vilken annan app som helst. I den "nya" modellen kombineras komponenter som stöds av de flesta moderna webbläsare kombinerat med fördelarna av den mobila app-upplevelsen. Denna teknik har funnits ett tag men är inte fullt lika utvecklad som "native apps" dvs, de appar som laddas ner från bl.a. App Store & Google Play och kan därför inte kommunicera med dessa plattformar. 

Men med det sagt, vill du ligga före i tiden och göra en bättre investering är en PWA ett klokt beslut. Vanliga appar tar upp en hel del utrymme på din telefon och uppdateras regelbundet (vilket som tillverkare av appen medför kostnader). I en webbapp däremot, görs uppdateringarna samtidigt som du gör ändringar på din hemsida, alltså behöver du inte någon extra app-budget. Du behöver inte heller vara orolig för att den inte skall fungera om du är offline, då den sparar sidan från senaste gången du varit inloggad och har ett bra stöd även för en svajig internetuppkoppling. 

Eftersom det finns otroligt många appar på marknaden i dag kan det vara svårt att ens synas i en sökning, framförallt om du är en mindre aktör. Dessutom måste din användare gå igenom fler steg för att hämta hem din app än om den bara kunde spara den som en PWA direkt i webbläsaren. Med tydliga instruktioner, direkt på hemsidan behöver inte användaren ens lämna din hemsida. Antalet app-nedladdnigar har också minskat de senaste åren (kanske för att utrymmet på telefonen redan är fullt). Risken att tappa en användare på vägen är stor, då varje steg i processen att ladda ner en app, ger ett bortfall på 20%.

När är det då rätt tid att investera i en PWA? Bästa tiden är antingen när du bygger din första webbsida eller när du gör en större uppdatering av din befintliga hemsida. Kanske skulle du t om vilja utveckla en app lite längre fram. Genom att välja en PWA kan du få båda två samtidigt.

Om du är intresserad och vill veta ännu mer om PWAs så är du varmt välkommen till oss på en fika, så tar vi diskussionen vidare där.

Name

Skriven av

Lotta Gergils Aston